Ana Sayfa Yaşam Tarzı İpuçları Mum lekesini etkili bir şekilde çıkarmanın vazgeçilmez ipuçları

Mum lekesini etkili bir şekilde çıkarmanın vazgeçilmez ipuçları

130
0
Mum lekesini etkili bir şekilde çıkarmanın vazgeçilmez ipuçları

Mum ışığı kadar romantik ve şık bir dekorasyon ürünü yoktur. Ancak, bu güzel parçaların bıraktığı mum lekeleri genellikle hem zor temizlenir hem de eşyalarımızı bozar. İşte bu yüzden sizlere mum lekelerini etkin bir şekilde temizlemenin püf noktalarını sunmaktan mutluluk duyarız.

Mumun doğasını anlamak ve daha iyi temizlemek

Mum nedir ?

Mum, genellikle parafinden yapılan ve fitil yardımıyla yakıldığında ısının etkisiyle eriyen bir cisimdir. Mumlar çeşitli renklerde ve kokularda olabilir. Dolayısıyla, bir mum lekesi sadece katı yağdan ibaret değildir: aynı zamanda boyalar, esansiyel yağlar veya başka katkı maddeleri içerir.

Mumun özellikleri

Mumun özellikleri onu zorlu bir düşman yapar : Kumaştaki ya da mobilyadaki mum lekesinin altında genellikle yağlı bir tabaka bulunur ve bu, suyun nüfuz etmesini engeller. Ayrıca, boyalar tekstil veya ahşap üzerinde kalıcı izler bırakabilir.

Geçiş metninin sonu: şimdi bu bilgiyi mum lekelerini etkin bir şekilde temizlemek için nasıl kullanabileceğinizi görelim.

Kıyafetlerden mum lekesi çıkarmak için etkili yöntemler

Sıcak demir ile leke çıkarma

Çamaşır makinesine atmadan önce, kumaştaki fazla mumu kazımalısınız. Ardından, tülbent ya da kağıt havlu gibi emici bir maddeyi lekenin üzerine yerleştirin ve bunun üzerinden sıcak demiri geçirin. Mum eriyene kadar bu işlemi tekrar edin.

Bulaşık deterjanı ve sirke ile leke çıkarma

  • Yumuşakçe fırçalamak suretiyle bulaşık deterjanını kumaşa uygulayın.
  • Sonra soğuk suyla durulayın.
  • Eğer leke hala varsa, beyaz sirkeyi 1 : 2 oranında suyla karıştırın ve bunu kumaşa uygulayın.
  • Tamamen kuruduktan sonra kumaşı normal olarak yıkayın.

Geçiş metninin sonu: şimdi de gelin, masalarımızdaki şıklığın vazgeçilmezi olan örtüler üzerindeki mum lekelerini nasıl temizleyeceğimize bakalım.

Ayrıca okuyun :  Fransa : en fazla saat dilimine sahip ülke

Masa örtüsündeki mum lekelerini temizleme çözümleri

Mum lekesi nasıl çıkarılır ?

Bir kaşık ya da spatula ile önce mumun büyük parçalarını dikkatlice kazıyın. Sonra, bir kağıt havluyu lekenin üzerine koyun ve demiri ısıtıp kağıt havlunun üzerinden geçin. Mum eriyip kağıda yapışana kadar bu işlemi devam ettirin.

Kalan izler nasıl temizlenir ?

Eğer hala yağlı lekeler varsa, beyaz sirke kullanabilirsiniz :

  • Sirkeyi bir süngere dökün ve sonra bu süngerle lekeyi ovarak temizleyin.
  • Ardından, yıkama makinesinde normal şekilde yıkayın.

Geçiş metninin sonu: bu yöntemleri denedikten sonra, eğer hala mum lekeleri ile baş etmekte zorlanıyorsanız, belki de eski usul bazı metodları denemenin vakti gelmiştir.

Annenenizin sırlarını yeniden keşfedin: klasik mum lekesi çözümü

Eski usul yöntemler

Büyükannelerimizin zamanında daha az ürün bulunmasına rağmen, onlar da aynı sorunları yaşadılar ve kendi çözümlerini buldular. İşte size birkaç örnek :

  • Bir patatesi yarıya kesin ve bu yüzeyi lekenin üzerine sürün: nişasta mumu emecektir.
  • Mum lekesinin üzerine tuz serpin ve sonra sıcak suyla yıkayın: tuz mumun yağını çekecektir.

Geçiş metninin sonu: sıcak ve soğuk, iki zıt kuvveti kullanarak mum lekelerini nasıl temizleyebileceğimizi görelim.

Mumun çıkarılmasında soğuk ve sıcak kullanımı

Soğuk kullanımı

Soğuk, mumun katılaşmasına yardımcı olur, böylece daha fazla alan kaplamasını önler. Bu yöntem genellikle koltuklar veya halılar gibi büyük eşyalar için idealdir.

Sıcak kullanımı

Sıcaklık mumu eriterek onun daha kolay çıkmasını sağlar. Ancak dikkatli olmalısınız çünkü aşırı ısı kumaşı bozabilir ya da renklerin solmasına neden olabilir.

Geçiş metninin sonu: i̇deal olarak evde her zaman temizlik malzemeleriniz olmalıdır. Gelin hangilerinin mum lekeleri ile mücadelede işe yaradığına birlikte bakalım.

Ayrıca okuyun :  Windows 11 : bilgisayar performansınızı takip etmek için yeni Microsoft widget'larını edinin

Temizlik malzemeleri yardımınıza koşuyor: beyaz ruh, karbonat ve daha fazlası

Beyaz ruh

Beyaz ruh, yağlı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkilidir. Ancak dikkatli kullanmalısınız çünkü bazı kumaşları solabilir.

Karbonat

Karbonat da yağları emer ve leke oluşumunu önler. Karbonatı suyla karıştırarak bir hamur yapın ve bu hamuru lekenin üzerine sürün. Sonra durulayın ve normal şekilde yıkayın.

Geçiş metninin sonu: mum lekesini temizledikten sonra ne yapmalıyız ? İşte sorunuzun cevabı.

Post-temizleme işlemi: kalan artıkların ve renklenmelerin üstesinden gelme

Kalan artıklar nasıl temizlenir ?

Kalan mum artıklarını temizlemek için, ılık sabunlu su ile bir sünger veya yumuşak bir bez kullanabilirsiniz. Ardından, bölgeyi iyice kurulamayı unutmayın.

Rengi nasıl düzeltilir ?

Eğer renk hala canlı değilse, kumaşın tipine uygun bir ağartıcı kullanmayı deneyin. Ayrıca, renkli kumaşlar için renk canlandırıcı deterjanlar da bulunmaktadır.

Geçiş metninin sonu: artık mum lekesi temizleme konusunda bir uzman oldunuz. Ama acaba baştan bunları nasıl önleyebiliriz ?

Önleme: gelecekteki mum lekelerini engelleme ipuçları

Mumları akıllıca yerleştirin

Mumların altına bir tabak veya mumluk koymak, damlamaların ve dökülmelerin önüne geçecektir.

Akıllıca yanmasına izin verin

Mumunuza ilk kez ateş verdiğinizde, tüm üst yüzeyinin erimesine izin vermelisiniz. Bu, mumun eşit yanmasını sağlar ve dökülmesini önler.

Sonuçta, çamaşırlarınızda ya da eşyalarınızda istenmeyen mum lekeleri oluşabilir. Ancak artık bu durumu daha iyi kontrol edebileceğinizi biliyoruz. Unutmayın, her zaman önce küçük bir alanda deneme yaparak başlayın ve sonra genel uygulamaya geçin.

4.4/5 - (7 votes)

Genç ve bağımsız bir medya olarak, Cnn Urfa Haber yardımınıza ihtiyacı var. Bizi takip ederek ve Google Haberler ! de yer imlerine ekleyerek bize destek olun. Desteğiniz için teşekkür ederiz!

Bizi Google Haberler de takip edin !

Önceki İçerikParlayan Bir Cilt İçin Keşfedilecek En İyi Yaşlanma Karşıtı Bakımlar
Sonraki İçerikEtkileyici bir kişilik testi ile iyi bir konuşmacı olup olmadığınızı keşfedin
Aylin Demir
Aylin Demir, 1988, Ankara doğumlu. ODTÜ Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra gazeteciliğe olan ilgisiyle iletişim alanında yüksek lisans yaptı. Genç yaşta moda, psikoloji ve astrolojiye olan ilgisi, onun bu alanlarda derinlemesine yazılar yazmasına yol açtı. Aylin, kariyerine farklı dergi ve web sitelerinde moda editörü ve köşe yazarı olarak başladı. Ancak, onun yeteneği ve bilgisi sayesinde kısa süre içerisinde tanınmaya başladı. 2015 yılında CNN Urfa'da çalışmaya başladı ve burada moda, insan psikolojisi ve astroloji üzerine yazılarıyla tanındı. Aylin, sadece Türkiye'deki izleyicilere değil, aynı zamanda uluslararası bir kitleye de hitap etmeye başladı. Kendine has yazım tarzı ve analitik yaklaşımı, onu sektörde farklı kılan özelliklerden. Kişisel yaşamında, Aylin astroloji haritaları çıkarmayı, yeni moda trendleri keşfetmeyi ve psikoloji üzerine kitaplar okumayı seviyor. Aylin'in en bilinen sözü: "Hayatın modası, yıldızların altında gizlidir.