Ana Sayfa Sağlık Tavsiyeleri ve Bilgiler Psikoloji Kabine sendromu: karantina sonrası anksiyeteyi yenme teknikleri

Kabine sendromu: karantina sonrası anksiyeteyi yenme teknikleri

1070
0
Kabine sendromu: karantina sonrası anksiyeteyi yenme teknikleri

Uzun süreli karantina dönemlerinin ardından güvenli alanlarımızdan çıkmakta zorlandığımız, hatta korktuğumuz oldu mu ? Covid-19 pandemisi sırasında birçok kişi tarafından yaşanan bu durumun adı: kulübe Sendromu. Bu yazıda kulübe sendromunu anlamayı, belirtilerini tanımayı ve onunla başa çıkmanın yollarını bulacağız.

Kulübe Sendromunu Anlama: tanım ve Kökenler

Kulübe Sendromu Nedir ?

Covid-19 pandemisiyle öne çıkan Kulübe Sendromu, salgın hastalıklardan dolayı evde kalma durumunun uzamasının ardından ortaya çıkan bir tür anksiyete bozukluğudur. Daha önce XX. yüzyılın başlarında uzun süreli izolasyon içinde yaşayanların deneyimleriyle tanımlanmıştır ve genellikle güvenli hissedilen mekanları terk etme endişesi ile karakterize edilir.

Kulübe Sendromunun Kökeni

Bu sendroma ilk kez altın arayanlarda rastlanmıştır; bu insanlar aylarca dünyadan izole, kulübelerde yaşamaktadır. Uzun süren izolasyondan sonra sosyal yaşama dönmek, bu sendromu yaşayan kişiler için oldukça zor olabilmektedir.

Kulübe Sendromunun Belirtileri: göz Ardı Edilmemesi Gereken Alarm İşaretleri

Sendromun Belirtileri Nelerdir ?

Kulübe Sendromu, derin bir anksiyete, huzursuzluk hissi, baş dönmesi ve görme bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterir. Psikiyatrik bir hastalık olarak kabul edilmez; daha çok geçici bir duygusal durum olarak tanımlanır. Bu sendroma sahip olanlar genellikle dış dünyayla temasa geçmekte ve güvendikleri yerlerden çıkmakta zorlanırlar.

Bu belirtilerin farkına varmak, zamanında önlem almayı sağlayabilir. Bunun ışığında, risk altındaki profillere bakalım.

Ayrıca okuyun :  Karpuz çekirdekleri yenir mi, zararlı mı ?

Risk Altındaki Profiller: kulübe Sendromuna Kimler Daha Çok Müsait ?

Kimler Risk Altında ?

Özellikle uzun süreli karantina yasaklarına tabi tutulan kişilerde kulübe sendromu riski artabilir. Bunlar arasında bulaş riskine karşı özellikle hassas olanların yanı sıra sosyal etkileşimlerden ve bazen stresli olan günlük yaşamdan endişe duyanlar da yer alır.

Risk altındaki bu kişiler için anksiyete yönetim tekniklerini incelemek faydalı olabilir.

Çıkış Korkusunu Yenme İçin Anksiyete Yönetimi Teknikleri

Anksiyete Yönetimi Teknikleri Nelerdir ?

Kendi güvende hissettiğimiz alanlardan çıkmaktan korkmayı yenmek için çeşitli teknikler kullanılabilir. Bunlar arasında nefes egzersizleri, meditasyon, fiziksel aktivite ve doğa yürüyüşleri bulunur.

Bu tekniklerle başa çıkmak mümkün olsa bile, bazen dış mekanlara alışmakta zorlanabiliriz. Bu durumda ne yapmalı ?

Dış Mekanlara Yavaşça Alışma Stratejileri

Nasıl Yavaşça Dışarıya Alışılır ?

Bu süreçte adım adım ilerlemek önemlidir. Önce kısa süreli dış mekan gezilerine başlayabilirsiniz. Sonrasında bu süreyi yavaş yavaş uzatabilir ve daha kalabalık yerlere gitmeye başlayabilirsiniz.

Bazı durumlarda profesyonel yardım almak gerekebilir. Peki, kimden destek alabiliriz ?

Psikolojik Destek ve Eşlik: kime Başvurulmalı ?

Profesyonel Yardım Nereden Alınır ?

Kulübe Sendromu ile başa çıkmakta zorlananlar için psikolojik destek önemlidir. Bu konuda aile hekimlerinden, psikologlardan veya psikiyatristlerden yardım alabilirsiniz.

Ayrıca okuyun :  Gece bebek öksürüğünü yatıştırmak için etkili ipuçları

Yazımızın sonuna geldiğimizde; kulübe Sendromunun ne olduğunu, belirtilerini, risk altında olan profilleri ve belirttiği anksiyeteyi yönetme tekniklerini öğrendik. Herkesin kendi ritminde ve kendine özgü bir şekilde bu süreci yaşadığını unutmamalıyız. İhtiyaç duyduğumuzda profesyonel yardım almak da oldukça önemlidir.

4/5 - (11 votes)

Genç ve bağımsız bir medya olarak, Cnn Urfa Haber yardımınıza ihtiyacı var. Bizi takip ederek ve Google Haberler ! de yer imlerine ekleyerek bize destek olun. Desteğiniz için teşekkür ederiz!

Bizi Google Haberler de takip edin !