Herkese merhaba, bugün sizlerle birlikte oldukça ilginç bir konuyu ele almak istiyorum: kaplumbağaların dişleri var mı ? Farklı türleriyle tanıdığımız kaplumbağalar, hem denizde hem de kara üstünde bulunan ve geniş coğrafyaya yayılmış canlı türlerinden biridir. Bu yazımızda onların beslenme biçimlerini, anatomik özelliklerini ve evrimsel geçmişini inceleyeceğiz.
Kaplumbağaların anatomisi: dişleri ya da bunun gibi bir şeyleri var mı ?
Kaplumbağaların ağız yapısı
Diğer hayvanlar gibi kaplumbağaların da dişleri var mı hiç düşündünüz mü ? İnanması güç olsa da, kaplumbağalar, ister denizde ister kara üstünde yaşasınlar, dişe sahip olmayan canlılardır. Ağızları, besinlerini tutmak için kullanacakları keratin adını verdikçimiz madde ile donatılmış gagaya benzer bir yapıya sahiptir.
Kaplumbağaların bezi
Bu bezin en ilginç özelliği sürekli olarak büyümesi ve sert yiyecekler yedikçe keskinleşmesidir. Kaplumbağalar, bezi yardımıyla besinlerini küçük parçalar halinde kesip bunları çiğnemeden yutarlar. Bazı türler, dişleri olmadan bile kuvvetli bir şekilde ısırabilir ve kesebilir.
Kaplumbağaların beslenmesi: dişsiz nasıl besinlerini keserler ?
Dişsiz beslenme
Kaplumbağaların bezi, yiyecekleri özellikle sert olanları o kadar iyi keser ki, onların dişe ihtiyaç duymadıklarını hemen anlarsınız. Bu bez sayesinde kaplumbağalar, yiyeceklerini parçalayıp doğrudan yutarlar.
İfade edici fosil: bize öncesi kaplumbağaları hakkında ne öğretiyor ?
Dinozor çağından kalma kaplumbağa fosilleri
Geçmişte kaplumbağa fosillerinin diş bulgularına rastlandığı olmuştur, ancak modern kaplumbağaların dişi yoktur ve avlarını parçalamak için gagayı kullanır. Bu durum, evrimsel bir süreç sonucunda dişlerin gaga ile yer değiştirdiği yönündeki teorileri desteklemektedir.
Kaplumbağa türlerinin korunması ve özellikleri
Dünya üzerindeki kaplumbağa türleri
Dünyada yaklaşık olarak 320 farklı kaplumbağa türü bulunmaktadır. Bu türler; kara, deniz ve tatlı su kaplumbağaları olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Tüm kaplumbağalar soğuk kanlı hayvanlar olup, kış uykusuna yatarlar ve yumurtlayarak çoğalırlar.
Kaplumbağaların korunması
Özellikle deniz atıklarının artmasıyla deniz kaplumbağaları büyük bir tehdit altındadır. Çünkü bu canlılar sıklıkla plastik poşetleri yanlışlıkla medusa sanarak yutarlar ve bu da onların ölümüne sebep olabilir. Dolayısıyla bu eşsiz deniz canlılarını korumamız gerekmektedir.
Aldığımız bilgileri hatırlarsak, aslında diyeceğimiz şey oldukça basit: evet, kaplumbağaların dişleri yoktur, ancak keratin adını verdiğimiz maddeyi kullanarak yiyeceklerini keserler. Diğer taraftan kendi yaşam alanlarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle onların koruma altına alınması gerektiği aşikardır. Her ne kadar evrimsel süreç içerisinde dişlerini yitirip gagayı geliştirmiş olsalar da, beslenme biçimlerinde hiçbir sorun yaşamazlar. Ancak plastik atıklar ve benzeri çevresel sorunlar onların hayatta kalma savaşı vermesine neden olmaktadır.
Genç ve bağımsız bir medya olarak, Cnn Urfa Haber yardımınıza ihtiyacı var. Bizi takip ederek ve Google Haberler ! de yer imlerine ekleyerek bize destek olun. Desteğiniz için teşekkür ederiz!